Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

O ishrani


Novi prilozi - Recepti nedelje
Ukusi Mediterana, treća sveska serijala Čarobna kuhinja (lakše sa dijabetesom)
Čarobna kuhinja (lakše sa dijabetesom)
Svake sedmice objavićemo po jedan novi recept naših saradnika...
Pogledajte recept za ovu nedelju

Novo o ishrani:

   
         
    Ukusi Mediterana, treća sveska serijala Čarobna kuhinja (lakše sa dijabetesom)
Nedavno je iz štampe izašao novi kuvar Violete Orešković i time su započela tematska izdanja ovog serijala. Tiraž izdanja je 5000 primeraka a kvalitet i struktura monografije potpuno odgovaraju prethodnim sveskama. Predgovor je napisao Miodrag Đorđević.
Monografije se mogu kupiti preko internet knjižare (www.knjizara.com), preko e-mail-a (kuhinja.carobna@gmail.com) ili na broj telefona 064 63 57 476. (detaljnije)
 

 

 
         
    Čarobna kuhinja (lakše sa dijabetesom)

Projekt autorke Violete Orešković koji je započeo ''Virtuelnim kotlićem'' na web site Dijabetološkog Saveza www.diabeta.net materjalizovan je zbornikom recepata prilagođenih osobama sa dijabetesom koja je obogaćena nutritivnim sastavom namirnica ali i idejom da nema zabrane već samo pravilno odabrane hrane. Prva sveska izašla je u junu 2009. godine i promovisana je brojnim akcijama. U oktobru pojavila se i druga sveska u kojoj su pridodati i recepti za pripremanje morskih plodova i ribe. Obe sveske tehnički su na vrlo visokom nivou urađene, tiraž je zavidan, po 10 000 primeraka a cena pristupačna, 200 dinara. Monografije se mogu kupiti na kioscima ''Štampe'', preko internet knjižare(www.knjizara.com), preko e-mail-a (kuhinja.carobna@gmail.com)
ili na broj telefona 064 63 57 476
 

 
         
      Masti u ishrani – vodič za početnike
Pripremio: prim dr Miodrag Đoređević


Istorijski gledano, u lečenju dijabetesa postoje tri načina ishrane koja su tokom vekova savetovani gotovo u ciklusima. To su:
  • Dijeta sa vrlo malo ugljenih hidata (a samim tim i dosta masti)
  • Dijeta sa dosta ugljenih hidrata (a samim tim i malo masti)
  • Takozvane slobodne dijete koje insistiraju na umerenosti u ishrani.

Aktuelna shvatanja (koja će se verovatno opet vremenom promeniti), kad su masti u pitanju razlikuju ''dobre i loše momke''. (ceo tekst)

     
         
      Japanski stil ishrane
Pripremio: prim dr Miodrag Đorđević


Kaže se da japanska ishrana koncentriše magičnu energiju hrane u kompaktne porcije pune zadovljstva. Ne mora se kuvati na japanski način da bi se uživalo u blagodetima koje daje japanski stil ishrane, dovoljno je jesti više ribe, povrća i voća, servirati hranu u malim porcijama, jesti polako i sa uživanjem i dodati ishrani neke zdrave detalje kao što je tofa sir ili pirinač. (ceo tekst)
     
         
      Nova Baby Baby čudotvorna dijeta!
Annonimus (prilog e-mail-om)


S godinama ste možda primetili, kao što sam i ja, da je većina dvogodišnjaka fit. Nakon šoljice crne kafe i šargarepe, sinulo mi je da je to možda zbog njihove prehrane. Nije skupa, nudi raznovrsnu i kvalitetnu hranu. Stoga sam zapisao tačno sta jedu dvogodišnjaci i došao do fantastične nove dijete sa kojom ćete garantovano biti u top formi! Srećno! (ceo tekst)
     
         
      ZDRAVA ISHRANA ZA POČETNIKE
Pripremio: Prim mr sc dr Miodrag Đorđević


Ako ste doneli odluku da počnete da se zdravo hranite to je dovoljno za početak. Bez obzira da li imate novootkriveni dijabetes pa vam je zdrava ishrana vid terapije ili imate suvišne kilograme koje želite da skinete ili jednostavno želite da ostanete zdravi i vitki principi su isti. Treba se hraniti ugljenohidratnom hranom sa dosta dijetnih vlakana, izbegavati masnoće i biti umeren u unosu proteina. Za ostvarenje tog cilja putevi su višestruki... (ceo tekst)
     
         
      ISHRANA I DIJABETES
Dr Vlade Veličković

Vladaju velike zablude u ishrani dijabetičara, počev od potpunog prestanka uzimanja pojedinih namirnica do izuzetno slobodnog unosa pojedinih vrsta hrane. Ishrana dijabetičara, ustvari, predstavlja model kako bi trebalo da se hrani svako. Zdrav način ishrane podrazumeva upotrebu hranljivih materija: ugljenih hidrata, masti, belančevina, vitamina, minerala, vode i dijetnih vlakana. Normalno, ako je neko oboleo od dijabeta, mora se pridržavati i nekih pravila koja podrazumevaju količinu pojedinih namirnica, količinu namirnica po obroku i raspored obroka. Znači, dijabetičari moraju znati da mogu koristiti sve hranljive namirnice kao i potpuno zdrave osobe, ali u količinama i vremenskim razmacima koji neće remetiti metabolizam šećera u krvi... (detaljnije...)
     
         
 

KAKO TREBA DA SE HRANE OBOLELI OD ŠEĆERNE BOLESTI?

Dr Vlade Veličković

 

 
  Poslednjih decenija način života se umnogome izmenio. Pojačan životni tempo doneo je izmene u načinu ishrane. Ishrana na brzinu, upotreba "fast food" hrane, višestruko povećana upotreba šećera i slatkiša, kalorijski jake hrane sa dosta masnoća životinjskog porekla, uz dosta slatkih napitaka, odlike su ishrane savremenog čoveka. Ako tome dodamo i smanjenje fizičke aktivnosti stvoreni su svi preduslovi za razvoj
gojaznosti uz "pandemiju" dijabeta tipa 2.
Kada se otkrije šećerna bolest, prvo pitanje koje pacijent postavlja lekaru je: "Šta smem da jedem?" Dosta puta se izgovara: "Ma, trpiću gladan samo da mi bude dobro." Najveća briga pacijenata za svoje zdravlje je upravo u fazi otkrivanja bolesti i u kasnijim fazama, kada dijabet pokaže svoje ružnije lice i jave se problemi sa komplikacijama koje nosi.
Nakon određenog vremena, posle dijagnostikovanja, uglavnom dolazi do stabilizacije bolesti, često do opuštanja i mnogo lagodnijeg odnosa prema načinu ishrane. Mnogi pomisle: "Pa ovo i nije tako strašno" ili još gore: "Bolje da umrem sit, nego gladan." Često se prave greške posle stabilizacije bolesti, a to može da dovede do pogoršanja glikoregulacije.
Pojedini pacijenti čak prekinu i upotrebu lekova i nastave sa ishranom bez ikakvih ograničenja. Kod gojaznih pacijenata se čuju izgovori: "Za mene se sve lepi" ili: "Sve mi prija, pa se zato gojim." To su samo izgovori, jer način ishrane dijabetičara ne traži spartanska odricanja uz glad, niti izlaganje strogim režimima koji će iscrpljivati organizam. U principu, ishrana bolesnika obolelog od šećerne bolesti podrazumeva zdrav i pravilan način ishrane, koga treba da se pridržavaju svi.
Ne postoji posebna kuhinja za dijabetičare, već samo nužna preraspodela određenih namirnica po količini i vrsti, a određene namirnice treba izbegavati ili uzimati u sasvim malim količinama. Ishrana bolesnika obolelog od šećerne bolesti svakako je kamen temeljac uspešne kontrole nad dijabetom, ali ne predstavlja samo uzdržavanje od uzimanja slatke hrane, već podrazumeva optimalan unos svih hranljivih materija, a to su ugljeni hidrati (šećeri), proteini (belančevine), lipidi (masti), uz dovoljan unos vitamina, minerala, dijetnih vlakana i vode. Dosta puta čujem u ordinaciji: "Znate, jako je teško spremati hranu samo za jednu osobu." Pa, to je sigurno najmanji problem. Svi ukućani treba da prihvate zdrav stil života i način na koji se hrani dijabetičar. Ne gubi se ništa, a dobija se mnogo. Ishranom sa manje koncentrovanih šećera (slatkiša), manje masti životinskog porekla, kalorijski "lakše" hrane, uz upotrebu povrća bogatog dijetnim vlaknima i voća sprečavate pojavu kardiovaskularnih oboljenja, gojaznosti, dijabeta koji vaš rođak već ima.
Nema leka, niti metode, kojim se može lečiti dijabetes, ako se ne vodi računa o vrsti, količini hrane i rasporedu obroka u toku dana. Promena stila života je osnov za kvalitetan i dug život.

NE POSTOJI POSEBNA DIJETA ZA DIJABETIČARE
POSTOJI SAMO ZDRAV NAČIN ŽIVLJENJA I ISHRANE
 
   
     
     
 

ŠTA JE GLIKEMIJSKI INDEKS?
Dr Vlade Veličković

  Ne utiču sve vrste hrane na isti način na porast nivoa šećera u krvi. Neke to rade brže, neke sporije. Brzinu i nivo porasta vrednosti u krvi određuje GLIKEMIJSKI (SLATKI) INDEKS.
(ceo tekst)
     
             
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend