Novolet zamena
 
   

DIABETES ZAJEČAR
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti "Zaječar"
 

   
           
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Vaša pisma | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
 
 
   

Potrošnja insulina u Zaječaru i okolnim mestima tokom 2011. godine

Miodrag Đorđević, Dragana Branković-Minčić

Srbija je po godišnjoj potrošnji insulina po građaninu među poslednjima u Evropi. Iza Srbije (u kojoj se troši 162 jedinice insulina po stanovniku godišnje) samo su Rumunija (151 jedinica po stanovniku godišnje), Letonija (139 jedinica po stanovniku godišnje) i Litvanija (137 jedinica po stanovniku godišnje. Prosečna potrošnja u Evropi je 278 jedinica po stanovniku godišnje a najveća potrošnja je u Finskoj (450 jedinica po stanovniku godišnje). Potrošnja u Zaječaru je 362 jedinice po stanovniku godišnje.
 

 
Pogledajte još i:
 
       
     

U Zaječaru, potrošnja insulina u tokom 2011. Godine bila je 362 jedinice po stanovniku godišnje. Potrošnja je računata kao ukupan izlaz insulina iz Gradske apoteke u Zaječaru tokom 2011. godine u odnosu na broj stanovnika po popisu iz 2011 godine (58547 stanovnika). U Boljevcu (čiji se građani uglavnom kontrolišu u Zaječaru) potrošnja insulina bila je 338 jedinica po stanovniku godišnje (broj stanovnika po popisu iz 2011. godine je 12868) a u Knjaževcu 168 jedinica po stanovniku godišnje (broj stanovnika prema popisu iz 2011. godine je 30902).

U ukupnoj potrošnji insulina u Zaječaru, 62% potrošnje čine insulinski analozi a 38% potrošnje čine humani insulini. U Boljevcu 45% ukupne potrošnje insulina čine insulinski analozi dok 55% potrošnje obuhvataju humani insulini. U Knjaževcu 57% potrošnje čine insulinski analozi dok su 43% potrošnje humani insulini.

Terapija humanim insulinima u Zaječaru uglavnom se zasniva na intenziviranoj terapiji i noćnoj dozi insulina uz metformin (46% potrošnje čine kristalni insulini a 34% potrošnje NPH insulini). Fiksne kombinacije humanih insulina čine 20% potrošnje humanog insulina.
U Boljevcu, 37% potrošnje humanih insulina čine kristalni insulini, 27% NPH insulini a 36% potrošnje fiksne kombinacije humanih insulina
U Knjaževcu, 28% potrošnje čine kristalni insulini, 43% NPH insulini a 29% potrošnje su fiksne kombinacije humanih insulina.

Terapija insulinskim analozima u Zaječaru takođe se bazira na intenziviranoj terapiji i noćnoj dozi dugodelujućeg insulinskog analoga uz metformin (34% potrošnje čine rapidno delujući analozi a 41% potrošnje dugodelujući insulinski analozi). Bifazni analozi čine 25% potrošnje insulinskih analoga.
U Boljevcu, 30% potrošnje humanih insulina čine analozi rapidnog dejstva, 37% analozi dugog dejstva a 33% potrošnje bifazni analozi.
U Knjaževcu, terapija insulinskim analozima uglavnom se bazira na bifaznim analozima (44% udela u terapiji) , dok su analozi rapidnog dejstva zatupljeni sa 25% a analozi produženog dejstva sa 31% ukupne potrošnje.

Terapija insulinima produženog dejstva (koji se koriste bilo kao suplementarna terapija uz metformin bilo kao bazalni insulini u intenziviranoj terapiji) u Zaječaru uglavnom se zasniva na dugodelujućim analozima (67% potrošnje čine dugodelujući analozi a 33% potrošnje NPH insulini).
U Boljevcu, 47% potrošnje čine insulnski analozi produženog dejstva a 53% NPH insulini.
U Knjaževcu 49% potrošnje čine insulnski analozi produženog dejstva a 51% NPH insulini.Terapija brzodelujućim insulinima (koji se koriste u intenziviranoj terapiji) u Zaječaru uglavnom se zasniva na rapidnodelujućim analozima (54% potrošnje čine rapidnodelujući analozi a 46% potrošnje kristalni insulini).
U Boljevcu, 37% potrošnje čine rapidnodelujući insulnski analozi a 65% kristalni insulini.
U Knjaževcu 55% potrošnje čine rapidnodelujući insulnski analozi a 45% kristalni insulini.

Terapija fisknim kombinacijama insulina u Zaječaru se ređe koristi kao terapijski pristup ali je u grupi koja se ovom terapijom leči, bifazni analog koristi u 68% slučajeva a 32% slučajeva fiksna kombinacija humanog insulina.
U Boljevcu, 38% potrošnje čine bifazni insulnski analozi a 67% fiksne kombinacije humanih insulina.
U Knjaževcu 67% potrošnje čine bifazni insulnski analozi a 33% fiksne kombinacije humanih insulina. 

 
                   
 
 
      | Home | O Udruženju | Pitanja i saveti | Kontakt | Donacije | Linkovi | Sadržaj |  
                   
  (C) Copyright 2006-2012. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar.       Developed by Infotrend